Hopp til hovedinnhold

Fra kjøkkenbenk til storindustri

Skimakerhistorie
I skimuseets fastutstilling kan du følge skimakerhistoria fra de tidligste tider, da ski ble produsert nærmest på hver en gård, til Rindal ble sentrum i norsk skiproduksjon. På 1970- og 1980-tallet hadde bygda hele tre skifabrikker i drift samtidig, og en samla produksjon på om lag 100 000 par ski i året.

Skipioneren
I utstillingene kan du også følge skipioneren Sigurd Røen som dro den lange veien fra Romundstadbygda til Chamonix i 1937 og kom hjem som dobbelt verdensmester med to gullmedaljer og Hitlers ærespris i sekken.

Skigründeren
Even Landem, gründeren som starta Landsem skifabrikk og utvikla den til å bli Rindals største arbeidsplass, har fått en sentral plass i utstillingene. Utstillingene omfatter også en stor samiling av Landsem vinnerski. Skiene som Magne Myrmo ble siste verdensmester på treski med i Falun i 1974 finner du her.

Film
Her kan du sette deg ned og se 70 minutter med film, mellom annet samtaler med de gamle skiheltene Harald Grønningen, Magne Myrmo og Oddvar Brå, som sverga til Landsemski fra Rindal i hele sine lange skikarrierer.

Temporære utstillinger 2024

I tillegg til våre mange faste utstillinger som omfatter OL-gensre, rosemalte kister, hesteutstyr og mye, mye mer har vi flere temporære utstillinger.

  • 1/1

HUSMANNSPLASSEN STOKKE

Plassen Stokke består av hovedbygningen med sammenbygd stue og fjøs, stabburet fra 1647 og eldhuset fra 1838.
Plassen har hatt flere navn som husmannsplass; Brønstadhaugen, Ljøsåliplassen, Brønstadtrøa og Stokke.
Stokke ble kjøpt til selveie i 1920.
Sommeren 1977 vart Stokke flytta og satt opp ved museet.
I eldhuset fra Stokke som er bare 2 ½ meter bredt og 3 meter langt bodde ”Ringebu-Marit”. Ho livnærte seg med å bake flatbrød til folk. Ringebu-Marit hadde vært i Hemne for å bake flatbrød, på vei over fjellet fra Hemne til Rindal ble ho overrasket av uvær, og frøs i hjel oppe på fjellet ved Skåkleiva.

i
Museum24:Portal - 2024.03.08
Grunnstilsett-versjon: 1