Hopp til hovedinnhold

Fra kjøkkenbenk til storindustri

Skimakerhistorie
I skimuseets fastutstilling kan du følge skimakerhistoria fra de tidligste tider, da ski ble produsert nærmest på hver en gård, til Rindal ble sentrum i norsk skiproduksjon. På 1970- og 1980-tallet hadde bygda hele tre skifabrikker i drift samtidig, og en samla produksjon på om lag 100 000 par ski i året.

Skipioneren
I utstillingene kan du også følge skipioneren Sigurd Røen som dro den lange veien fra Romundstadbygda til Chamonix i 1937 og kom hjem som dobbelt verdensmester med to gullmedaljer og Hitlers ærespris i sekken.

Skigründeren
Even Landem, gründeren som starta Landsem skifabrikk og utvikla den til å bli Rindals største arbeidsplass, har fått en sentral plass i utstillingene. Utstillingene omfatter også en stor samiling av Landsem vinnerski. Skiene som Magne Myrmo ble siste verdensmester på treski med i Falun i 1974 finner du her.

Film
Her kan du sette deg ned og se 70 minutter med film, mellom annet samtaler med de gamle skiheltene Harald Grønningen, Magne Myrmo og Oddvar Brå, som sverga til Landsemski fra Rindal i hele sine lange skikarrierer.

Temporære utstillinger 2024

I tillegg til våre mange faste utstillinger som omfatter OL-gensre, rosemalte kister, hesteutstyr og mye, mye mer har vi flere temporære utstillinger.

  • 1/1

Rindal skimuseum

Rindal bygdemuseum åpnet i 1965, etter at det i mange år var arbeidd for å få til et bygdemuseum i Rindal.

  • GerhardsenKarlsen

Rindal bygdemuseum åpnet i 1965, etter at det i mange år var arbeidd for å få til et bygdemuseum i Rindal. En fenomenal dugnadsinnsats er nedlagt gjennom åra for at Rindal skimuseum framstår som det gjør i dag. Alle hus på museet er flyttet til museumsområdet fra andre steder i Rindal.

I år 2000 valgte Rindal kommunestyret bygdemuseet som 1000-årssted, og det ble avsatt midler til et framtidig skimuseum.
Rindal skimuseum åpnet 29.juni 2014. Det gamle Heggemsfjøset fra 1780 ble flyttet til museumsområdet og gjenbrukt til et nytt formål, skimuseum. Stat, fylke og Rindal kommune har finansiert bygget til 23 millioner kroner. Pir 2 arkitekter i Trondheim ble valgt som arkitekter. 

Da Heggemsfjøset kom på plass, ble tunet bli et komplett firkanttun. Rindal skimuseum viser skimkaerhistorien fra Rindal, hvor det har vært 4 skifabrikker. Skifabrikken Trollheimen, Rindals Ski, Troll Ski og Landsem Skifabrikk, som er mest kjent. Ved Landsem skifabrikk var det rundt 100 ansatte og det ble produsert rundt 100 000 par ski i året på slutten av 1970-tallet.

i
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1