Hopp til hovedinnhold

Norske VM-gensere – Ei strikka skihistorie

Ei samling av OL-gensere som er strikka av venneforeninga og utstilt før. Nå er genserutstillinga utvidet med ei samling VM-gensere, og det fører trolig til ei mannekengoppvisning!

Da de norske skiløperne skulle gå store mesterskap fikk de etter hvert utstyrspakker og egne antrekk. Mange av disse antrekkene tilhørt norske skiløpere har vi i våre samlinger ved Rindal skimuseum. Men til de store mesterskapene på 1950- og 60-tallet ble lansert egne offisielle strikka OL- og VM-gensere. Genseren vi har brukt på utstillingsbildet er den aller første offisielle VM-genseren, fra VM i Oslo i 1966. Norske løpere gjorde det stort på hjemmebane, og Gjermund Eggen leverte en av sine største mesterskap med tre gullmedaljer i 15 km, 5-mila og stafett. Det gjorde han så klart på Landsemski!

Gjermund Eggens vinnerski fra VM i Oslo i 1966 er noe av de skattene du finner i vår hovedutstilling på Rindal Skimuseum. Som det ble gjort av alle mesterne på Landsemski, ble de signert og sendt til Even Landsem med en hilsen fra verdensmester Eggen selv: "EVEN. Hjertelig takk for de gode skiene som jeg brukte i sesongen 1966." Med disse treskiene fra Landsem skifabrikk vant Eggen 23 seiere til sammen.

Det startet med OL i Cortina i 1956 da Dale of Norway lanserte en strikket genser til OL-mesterskapet, og de fulgte på med å lansere den første offisielle VM-genseren til VM i Oslo i 1966. Tidligere har venenforeninga til Rindal skimuseum strikket alle de 17 OL-genserene som har vært en del av utstillingen. Under koronaperioden har Rindal Skimuseum sine venner brukt tiden godt til å strikke, så nå er genserutstillinga utvidet med ei samling av alle de 17 VM-genserene også.

VM-genserene fra alle år vil vi stille ut i årets sommerutstilling, og på åpningsdagen 18. juni vil det bli mannekengoppvisning med både OL- og VM-genserne! Historien om Gjermund Eggen er bare en av skihistoriene som hver av VM-genser i utstillingen forteller. Hver genser forteller om sitt år, om mesterskapet, hvilke skiløpere som vant medaljer, hvordan gikk det med de norske løperne dette året og hvilke ski gikk de på?

Dette og mer til kan du finne ut mer om hvis du besøker Rindal skimuseum i sommer.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1