Da de norske skiløperne skulle gå store mesterskap fikk de etter hvert utstyrspakker og egne antrekk, også strikkede gensere. Mange av de originale konkurranse- og representasjonsantrekkene tilhørt norske skiløpere brukt i OL og VM, kan du se i hovedutstillingen ved Rindal skimuseum, for eksempel Harald Grønningen og Edvin Landsem, og senere Magne Myrmo.
Men etter hvert ble det til de store mesterskapene på 1950- og 60-tallet av Dahle of Norway lansert egne offisielle strikka OL- og VM-gensere og mønsterpakker. Den første genseren, som er avbildet øverst på denne siden, ble lansert til vinter-OL i Cortina d'Ampezzo, Italia i 1956. I Cortina 1956 deltok flere fra Rindal Magnar Ingebrigtsli ble nummer 30 på 15 km (Hallgeir Brenden tok gull) og Edvin Landsem (15. plass på 50 km), og blant kvinnene en lovende Ingrid Wigernæs. Ingebrigtsli og Landsem sine deltakermedaljer og premier, ski og antrekk med mer kan du også finne i vår hovedutstilling,
Genseren på bildet er fra VM i Oslo i 1966 som ble arrangert 17. - 27. februar, dette var andre gang VM ble arrangert i Norge, første gang var i 1930. Norske løpere gjorde det stort på hjemmebane med 8 av 30 medaljer, og Gjermund Eggen leverte en av sine største mesterskap med tre gullmedaljer på 15 km, 5-mila og stafett. Det gjorde han så klart på Landsemski!
Gjermund Eggens vinnerski fra VM i Oslo i 1966 finner du også i vår hovedutstilling, de er bare ett av flere vinnerski du finner i vår hovedutstilling på Rindal Skimuseum. Med 1966-treskiene fra Landsem skifabrikk vant Eggen 23 seiere til sammen. Som med alle mesterne på Landsemski, ble de signert og sendt til Even Landsem med en hilsen fra løperen selv. Og verdensmester Eggen skriver:
EVEN. Hjertelig takk for de gode skiene som jeg brukte i sesongen 1966. Gjermund Eggen
Historien om Gjermund Eggen er bare en av skihistoriene som hver av VM-genser i utstillingen forteller. Hver genser forteller om sitt år, om mesterskapet, hvilke skiløpere som vant medaljer, hvordan gikk det med de norske løperne dette året og hvilke ski gikk de på? Og leter du i utstillingen finner du kanskje skiene og premiene til løperne også!
Dette og mer til kan du finne ut mer om hvis du besøker Rindal skimuseum i perioden under ski-VM i Trondheim 2025.
Hele samlingen av OL- og VM- gensere var utstilt i 2023, og ble vist fram på manekeng-oppvisning til åpning av sommersesongen 2023,. Etter dette har enkelte gensere blir jevnlig brukt av våre formidlere, for eksempel på treskifestivalen i Rindal. Takk til Rindal skimuseums venneforening som har strikket alle disse genserene til oss!
Egentlig var prosjektet med å strikke OL-gensere til sommersesongen 2020. Utstillingen ble utsatt. Men koronanestengingen og nedstengingen i 2020 ga Rindal Skimuseums venneforening ekstra mulighet til å bruke tiden til å strikke. De startet med OL-genseren fra Cortina og siden begynte ballen å rulle, etter OL-gensrene ble det VM-gensere, og nå har vi fått en flott samling gensere, samt også luer, som vi tror det ikke finnes maken til i Norge. De har brukt mønstrene i Siri Sparboes Norske OL-gensere fra 1956-2018 som kom ut på Cappelen Damm i 2017 og Iselin Hafselds Norske VM-gensere – Våre favoritter som kom i 2019 på samme forlag. Boka om VM-gensere er fortsatt i salg, og kan fås kjøpt i vår museumsbutikk.
Til ski-VM Trondheim 2025 ønsket vi først å bare fokusere på VM-genserene. Men på en måte kan vi si at fram til 1980 kan vi regne også OL-genserene til langrennsløperne som VM-genser, siden det ble besluttet på en kongress i 1965 at OL for nordiske grener (langrenn) fra 1924 også skulle få status som verdensmesterskap. Dette var praksis til og med 1980. Det ga oss også påskudd til å få vist fram de flotte OL-genserene fra perioden 1956 til 1980. Etter 1980 har vi mest fokus på VM, og OL på hjemmebane på Lillehammer i 1994, mindre alpint, mest langrenn og særlig mesterskap der "våre" skiløpere deltok. Savner du en genser i utstillingen, eller lurer på noe, spør oss!