Skjæbnen
Skjæbnen henter inspirasjon fra norske viser, folkemusikk og scenekunst. Nysgjerrige på menneskenes uskjønne sider, graver vi frem uslipte edelstener fra folklorens mørkeste hjørner. Vi forteller historier fra alle tider og fletter sammen perspektiver fra da og nå.
Publikum skal røres, og de skal røre seg.
Noen tekster er hentet fra tradisjonen, andre er egenkomponerte med evig-aktuelle temaer og humoristisk brodd. Bonderomantikk på kav trøndersk og samlivsråd fra Kvinneguiden.no kan forekomme.
Skjæbnen er en frekk og folkelig sammensmeltning av tradisjon og moderne.
Bandet består av Ragnhild Risnes (vokal og gitar), Mona Krogstad (saxofon), Åsmund Mattias Smidt (trommer) og Tarald Kongshaug (bass). På treskifestivalen har de også med seg Ragna Rian (fele).
Bandet presenterer seg slik:
Kanskje er det ‘skjæbnen’ – en usynlig makt som styrer verdens og menneskelivets utvikling, og som vi ikke har noen kontroll over; livstråder som spinnes og veves sammen med andres i et komplekst samspill – samfunnet.
Verden har forandret seg mye, og fortsetter å gjøre det – i et stadig raskere tempo, virker det som. Likevel finnes det tidløse erfaringer som mennesker har delt gjennom alle tider: fødsel og død, kjærlighet og ensomhet, fest og moro, strev og alvor. Disse er universelle opplevelser, men de oppleves på forskjellige måter avhengig av tid og samfunn. Det er aspekter ved menneskelivet som ofte er tabubelagte, selv om de deles av alle – på tvers av klasse, geografi og generasjoner.
Det er disse evige opplevelsene Skjæbnen utforsker i vår musikk, ved å lete i kulturarven etter det skakke, stygge, skeive og skamfulle. Og ja, vi finner.
Med formidling og musikalsk lek i sentrum bruker vi teatrale virkemidler for å ta publikum med inn i Skjæbnens verden. Her kommer vi tett på menneskeskjebner gjennom tidene. Tekstene berører alle sider av vårt menneskelige fellesskap, fra glede til sorg, fra edruelighet til sanseløs beruselse, fra dypeste alvor til skjemt og uhemmet usømmelighet. For å finne frem til dette har vi hentet inspirasjon fra diktere som bl.a. Dorothe Engelbrektsdatter (Når du, o herre, tukter meg), Jakob Sande (Etter ein rangel) og Petter Dass (Dobbel Deylighet).
Repertoaret vårt er en blanding av egenkomponerte låter, folkemusikk og tonesettinger av norske diktere, som binder sammen musikernes bakgrunn i jazz, folkemusikk og teater i et upolert, lekent og rocka sound. Sentralt i musikken står de gode øyeblikkene og den gode stemningen, hvor gammel tradisjon møter kunstnerisk utforskerglede i et åpent og nært landskap – både musikalsk og mellommenneskelig.
Vår kunstneriske tilnærming kan illustreres med et eksempel. Teksten til låta vår Dobbel Deylighet er hentet fra Dass’ katekisme om det sjette bud, og belærer kvinner om hvordan de ved å kombinere kyskhet og skjønnhet kan oppnå ‘dobbel deylighet’. Ved å kombinere denne teksten med et catchy riff, freestyle rap, samspill og lek, introduserer vi Dass for et nytt publikum, samtidig som vi kaster et blikk på kjønnsroller både da og nå.
Dobbel Deylighet har allerede med over 110 000 avspillinger på TikTok fått et gjennombrudd blant unge, og viser at dette materialet og formatet kan nå mange mennesker.