Hopp til hovedinnhold

Temakveld

Skiåret 1974- Treski høyt og lavt
Fredag 23. februar
Arrangementet starter 19:00
Dørene åpnes 18:00
Billett kr 200.

Velkommen til en festaften for treskia. Ola T Heggem, styreleder i Trøndersk Skilaug, innleder samtaler med Per Magne Siraas og Ola Krangnes, som var utøvere i norgeseliten i 1974, og Johan Landsem som erfarte det hele fra Landsem skifabrikk. Vi møter også hoppveteran Hans Olav Sørensen som kaster skråblikk på hopplandslaget i 1960-åra.


I år markerer vi at det er 50 år siden skirevolusjonen i 1974, et dramatisk år for skisporten, som representerte et veiskille for utøvere og skiprodusenter. Flere og flere utenlandske løpere gikk på glassfiberski, men den norske landslaget var bundet til treski gjennom ski poolen. Hvor gikk veien videre? Hvordan var stemningen blant NM-løperne på 15 km og 30 km i Selbu før VM Falun i 1974? Hvordan var det under VM etter 30 km på vått og tungt føre da løpere på glassfiberski gjorde det bedre enn treskiløperne? Da de norske løperne ble løst fra ski poolen, kunne velge fritt mellom tre og glassfiber? Da været slo om til tørt føre og Magne Myrmo ble verdens siste verdensmester på Landsem treski på 15 km, foran Oddvar Brå og resten av langrenneliten som valgte glassfiberski til dette løpet? Eller i Holmenkollen i 1974 da Magne Myrmo vant 5-mila på de samme treskiene? Og på 5-mila og stafetten på NM i Sørreisa i etterkant av Falun, da Rindal IL tar 7. plass på 3x10 km stafett for herrer med Ola Krangnes, Jon Bolme og Olav Langli på laget, og blir beste lag på treski. Hvordan var det å være i Rindalstroppen og demonstrere at treskia fortsatt leverte? Hva tenkte treskiprodusentene? Og hvilken hektisk aktivitet og evne til omstilling utviste egentlig Landsem skifabrikk da Johan Landsem samme år tok med seg Magne Myrmo og Oddvar Brå og Blizzard-fabrikken og Rindals største skifabrikk med skiene Landsem-Blizzard også skulle bli ledende på glassfiberski?

Intervjuer: Ola T Heggem, styreleder Trøndersk skilaug.

Gjester:
- Hans Olav Sørensen, IL Melbonden, Selbu. På landslaget i OL i 1964 sammen med Torgeir Brandtzæg og Toralf Engan, ble nummer 8 i normalbakken i Seefeld.
- Per Magne Siraas, langrennsløper og spellmann, Selbu IL, med en imponerende merittliste.
- Ola Krangnes, Rindal IL. NM Sørreisa 1974. 7. plass på 10x3 km stafett for Rindal IL sammen med Jon Bolme og Olav Langli.
- Johan Landsem, for Landsem skifabrikk, som leverte treski til langrennseliten i 1974, men samme år også greide omstillingen til glassfiberski med Landsem-Blizzard glassfiberski.

Kaffe og bakels, samt inngang til skiutstillingen er inkludert i billettprisen.

Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1